Projekt och processer
Handbok för planering av kulturprojekt i skolan
Här kan du läsa och ladda ned Handbok för planering av kulturprojekt i skolan.
Att äga sin process
I denna skrift beskrivs den kreativa processen med en bild, en modell, som följer processen genom dess olika faser och ger exempel på arbetssätt där man aktivt experimenterar, utforskar och reflekterar. Syftet är att få syn på sin egen kreativa process och var man befinner sig i den – att äga sin process. Skriften är framtagen av Kultur i Väst och ska kunna användas som ett verktyg för den som har en handledande roll i kreativt arbete tillsammans med barn och unga. Den ska inspirera till samarbete och vidgat deltagande i en lärande miljö. Modellen är formulerad och formgiven av produktdesigner Pernilla Ankarberg. Genom Kulturkatalogen Väst kan du boka Att äga sin process som kulturpedagogiskt projekt eller som fortbildning. Båda omfattas av arrangörsstödet.
Här kan du läsa och ladda ner Att äga sin process.
Samtal om scenkonst, film och läsning med barn och unga
Våga se – praktiska tips om hur du kan titta på dansföreställningar med nya ögon
Den här foldern vänder sig till dig som är intresserad av danskonst och som vill utveckla din förmåga att tala om det du ser. Du kanske själv utövar dans i någon form, kanske är du arrangör eller pedagog och skulle vilja hålla i publiksamtal efter att du har sett en föreställning. Här är det inte meningen att du ska hitta ett facit på vad du ska uppleva. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till tolkningen av ett konstnärligt verk. Däremot kan din blick vässas genom övning. Här kan du förhoppningsvis få nya ingångar till att samtala om scenkonst och öka graden av aktivitet hos en publik.
Här kan du läsa och ladda ner Våga se.
Upplevelsen är din – om att se dans tillsammans med barn och unga
En folder i praktiskt CD-format som vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga.
Här kan du läsa och ladda ned Upplevelsen är din.
Prata scenkonst
Regionteater Väst har tagit fram en folder som ger tips på fördjupning av en scenkonstupplevelse och hur upplevelsen kan kopplas till läroplanen.
Här kan du ladda ned Prata scenkonst (öppnas i nytt fönster).
Att öppna nya världar
Det här är en lärarhandledning från Riksteatern om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola. Den är framtagen för att för att ge skolpubliken möjlighet att stanna kvar i sin upplevelse av pjäsen, reflektera och samtala om de frågor som föreställningarna kan ge upphov till.
Här kan du läsa mer om handledningen och ladda ned den (öppnas i nytt fönster).
Att fånga filmkänslorna – metoder för att arbeta med film i skolan
Var filmen bra eller dålig? Ofta stannar samtalet där efter en filmvisning. Den här texten ger dig som jobbar i skolan verktyg att ta filmdiskussionen steget längre oavsett åldersgrupp.
Här kan du läsa och ladda ned Att fånga filmkänslorna.
Lust till läsning. En metodhandbok för Sommarboken – eller hur du pratar med barn om böcker och läsning
Det här är en handbok i hur man som pedagog eller bibliotekspersonal kan trigga läslusten hos barn och unga.
Läs och ladda ned Lust till läsning här.
Vad är grejen med samtidskonst?
Den här skriften riktar sig inte specifikt till barn och unga utan vänder sig till en allmän publik och beskriver bland annat varför konst som visas i dag ibland verkar skilja sig mycket från traditionell konst, men ändå kallas konst.
Här kan du läsa och ladda ned Vad är grejen med samtidskonst.